Laatste nieuws
Toegankelijke ambulante zorg voor jongeren tot en met 23 jaar met eetstoornissen dankzij multidisciplinair zorgtraject
De behandelende arts kan vanaf 1 februari 2024 een zorgtraject opstarten voor patiënten jonger dan 23 jaar met de diagnose van een eetstoornis. Een ambulant team van zorgverleners begeleidt dit zorgtraject en stelt na een multidisciplinair overleg een behandelplan op.
Plan gezond eten in, waar je ook bent
We hollen onszelf vaak voorbij. Van meeting naar meeting, van kantoor naar crèche, van thuis naar muziekles, … Het is soms een wonder dat we de tijd vinden om iets te eten. Laat staan dat we stilstaan bij wat we dan in onze mond steken. Het loont nochtans om hieraan aandacht te besteden. Met een beetje planning bouw je vlot een gezond eetschema op: thuis, onderweg, op school voor je kroost, …
Zeker gezond: recepten bij de voedingsdriehoek
Op zoek naar een gegarandeerd gezond recept? Gevonden! Op zekergezond.be en bijhorende app vind je meer dan 1.000 gezonde, eenvoudige én lekkere recepten.
Wat eet Dagny Ros?
In deze aflevering kon ook een BV met exotische roots niet ontbreken, en dat is chef met IJslandse roots Dagny Ros. Ze neemt Danira een dag op sleeptouw.
Vergoeding van diëtistensessies voor kinderen met overgewicht
Begroting Gezondheidszorg 2019 goedgekeurd door Algemene Raad RIZIV. Naast de reeds voorziene budgetten maakt de regering in 2019 ook nieuwe budgetten vrij voor de gezondheidszorg.
Overgewicht en obesitas zijn twee zeer belangrijke problemen op het vlak van de volksgezondheid. Zowel op Europees als op mondiaal niveau neemt het aantal mensen met overgewicht en obesitas toe en bereikt het alarmerende proporties. Overgewicht en obesitas zijn de oorzaak van veel gezondheidsproblemen, zoals de ontwikkeling van chronische ziekten, spierziekten en bepaalde kankers.
Wat is de voedingsdriehoek?
Gezond eten: wat is dat nu precies?
Het Vlaams Instituut Gezond Leven verzamelde alle huidige wetenschappelijke kennis over gezonde voeding – wat krijgt de voorkeur, wat beperk je beter – voor jou in de voedingsdriehoek.
De voedingsdriehoek
De voedingsdriehoek
Gezond eten: wat is dat nu precies? In de media verschijnen zoveel tegenstrijdige berichten dat je op den duur het bos door de bomen niet meer ziet. Daarom verzamelde Vlaams Instituut Gezond Leven alle huidige wetenschappelijke kennis over gezonde voeding – wat krijgt de voorkeur, wat beperk je beter – voor jou in de voedingsdriehoek. We willen richtlijnen geven die op lange termijn voor iedereen haalbaar zijn. En die ervoor zorgen dat er ook voor onze kinderen en kleinkinderen genoeg gezond voedsel is. Het resultaat is een realistisch model dat perfect past in de Vlaamse eetcultuur en dat handvaten geeft om duurzamere keuzes te maken.
Week van de Diëtist
Week van de Diëtist
De Vlaamse en Franstalige beroepsverenigingen van diëtisten, VBVD en UPDLF, organiseren naar jaarlijkse traditie de Week Van De Diëtist van 20 – 26 maart 2017. Ze willen een oproep doen naar adolescenten, kinderen en hun omgeving, om in de week van 20 – 26 maart 2017 een gezonde omgeving te creëren. Er de Gezondste Week van maken.
Alcohol en borstkanker
Alcohol en borstkanker: glas halfvol of halfleeg?
Wist je dat alcohol een risicofactor is voor borstkanker, voor vrouwen én mannen? Te veel alcohol drinken is uiteraard geen goed idee, maar ook matig alcoholgebruik heeft een invloed op je gezondheid. Dat bewijst wetenschappelijk onderzoek.
Genieten van een glaasje kan, maar weet dat alcohol meer met je lichaam doet dan je weet. Daarom stelt de Belgische richtlijn dat je het best niet meer dan 10 eenheden alcohol per week drinkt. Eén eenheid is goed voor een pintje, glas wijn of shot sterkere alcohol. Maar zelfs een paar glaasjes wijn per week verhogen je risico op borstkanker al lichtjes. En hoe meer je als vrouw drinkt, hoe sterker dat risico stijgt.
Percentage lichaamsvet betere maat dan BMI
Wetenschappers pleiten voor het meten van het percentage lichaamsvet om gezondheidsrisico’s realistischer in kaart te brengen.
Nu wordt de Body Mass Index (BMI) gebruikt waarbij de lengte en het gewicht worden gemeten. Met deze index worden mensen ingedeeld in categorieën ‘ondergewicht’, ‘gezond gewicht’, ‘overgewicht’ of ‘obesitas’.
Volgens wetenschappers van MAFF Fitness Pty Ltd uit Australië en Sports Performance Research Institute (SPRINZ) uit Nieuw-Zeeland, wordt met het gebruik van de BMI de plank misgeslagen, omdat sommige mensen in de categorie ‘gezond gewicht’ te veel lichaamsvet hebben en daardoor wel degelijk gezondheidsrisico’s oplopen.
Pinda-allergie voorkomen? 'Geef kinderen al heel jong pinda's'
Als je wilt voorkomen dat je kinderen allergisch worden voor pinda's, moet je ze al op hele jonge leeftijd voedsel met pinda's geven. Dat staat in een nieuwe richtlijn, die sinds gisteren geldt in Amerika.
"Stom hè? Ik vind het gewoon lekker", zei Petje Pitamientje in de bekende tv-commercial over pindakaas uit de jaren tachtig. Maar hoe lekker je pindakaas en pinda's ook kunt vinden, een kleine hoeveelheid kan bij sommige mensen al zeer ernstige reacties geven. De pinda-allergie is één van de gevaarlijkste voedselallergieën en komt steeds vaker voor.
Appendix blijkt toch belangrijker dan gedacht
De appendix, het wormvormige uiteinde van de blindedarm, wordt doorgaans als overbodig beschouwd. Bij een ontsteking (appendicitis) wordt het orgaan meestal operatief verwijderd - het zou ons immers meer risico dan nut opleveren. Maar een nieuwe studie stelt dat de appendix wel eens belangrijker zou kunnen zijn dan gedacht.
Volgens professor Heather F. Smith van de Midwestern University in Arizona zou de appendix dienen als een opslagplaats voor goede darmbacteriën. Dat zijn bacteriën die de spijsvertering bevorderen en de balans in de darmen in evenwicht houden door slechte bacteriën te weren.