Skip to main content

Percentage lichaamsvet betere maat dan BMI

Wetenschappers pleiten voor het meten van het percentage lichaamsvet om gezondheidsrisico’s realistischer in kaart te brengen.

Nu wordt de Body Mass Index (BMI) gebruikt waarbij de lengte en het gewicht worden gemeten. Met deze index worden mensen ingedeeld in categorieën ‘ondergewicht’, ‘gezond gewicht’, ‘overgewicht’ of ‘obesitas’.

Volgens wetenschappers van MAFF Fitness Pty Ltd uit Australië en Sports Performance Research Institute (SPRINZ) uit Nieuw-Zeeland, wordt met het gebruik van de BMI de plank misgeslagen, omdat sommige mensen in de categorie ‘gezond gewicht’ te veel lichaamsvet hebben en daardoor wel degelijk gezondheidsrisico’s oplopen.

Gegevens wereldbevolking

Het onderzoek belicht dat, terwijl de wereldwijde obesitasepidimie afgelopen jaren alleen maar groeit, het aantal mensen met teveel lichaamsvet nog veel hoger ligt. De groep onderzoekers gebruikte data van de wereldbevolking uit het jaar 2014: 7,2 miljard mensen. Met de gegevens maakten ze schattingen van het percentage lichaamsvet van mensen. 

Lichaamsvet

Uit de berekeningen blijkt dat 62 tot 76 procent van de mensen een te hoog lichaamsvet percentage heeft. Als de gegevens worden ingedeeld op basis van BMI, heeft 39 tot 49 procent een te hoog gewicht.

Dit betekent dat over een deel van de bevolking wordt gedacht dat zij gezond zijn omdat ze volgens de indeling van BMI een ‘gezond gewicht’ hebben.

‘Terwijl ook zij’ volgens Dr. Philip Maffetone, CEO van MAFF Fitness Pty Ltd, een van de onderzoekers van de studie, ‘verhoogd risico hebben op chronische ziekten’. En dit is volgens hem ‘een wereldwijde zorg, omdat het gepaard gaat met stijgende kosten in de gezondheidszorg, dat van invloed is op mensen van alle leeftijden en inkomens’.

Nieuwe indeling

Daarom stellen de onderzoekers een nieuwe indeling voor op basis van het lichaamsvet percentage. Afhankelijk van het percentage vet in het lichaam kunnen mensen met deze nieuwe index worden ingedeeld in de categorieën ‘te weinig vet’, ‘normaal vet’, ‘te veel vet’.

Te veel of te weinig vet

‘We willen bewustzijn creëren over de gezondheidsrisico’s, omdat met de termen ‘te veel vet’ of ‘te weinig vet’ de gezondheid van het lichaam op een andere manier wordt bekeken. We hopen dat de nieuwe termen algemeen gebruikt gaan worden en dat de gezondheid op deze manier over de wereld verbeterd kan worden’, aldus Maffetone.

BRON: Voedingnu.nl

Professioneel voedings- en dieetadvies op maat?