De voedingsdriehoek
De voedingsdriehoek
Gezond eten: wat is dat nu precies? In de media verschijnen zoveel tegenstrijdige berichten dat je op den duur het bos door de bomen niet meer ziet. Daarom verzamelde Vlaams Instituut Gezond Leven alle huidige wetenschappelijke kennis over gezonde voeding – wat krijgt de voorkeur, wat beperk je beter – voor jou in de voedingsdriehoek. We willen richtlijnen geven die op lange termijn voor iedereen haalbaar zijn. En die ervoor zorgen dat er ook voor onze kinderen en kleinkinderen genoeg gezond voedsel is. Het resultaat is een realistisch model dat perfect past in de Vlaamse eetcultuur en dat handvaten geeft om duurzamere keuzes te maken.
De kleuren in de voedingsdriehoek weerspiegelen het effect van de producten in die laag op je gezondheid. Zo zie je helemaal bovenaan ‘water’ staan. Water is cruciaal voor de vochtbalans van je lichaam. Daarom krijgt het voorrang boven alles. De voedingsdriehoek zelf is onderverdeeld in drie zones:
Donkergroen
Dit zijn voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong, met een gunstig effect op de gezondheid: groenten, fruit, volle granen en aardappelen, maar ook peulvruchten, noten en zaden, plantaardige oliën (en andere vetstoffen rijk aan onverzadigde vetzuren). Probeer zoveel mogelijk de weinig of niet-bewerkte versie te kiezen.
Lichtgroen
Dit zijn voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong met een gunstig, neutraal of onvoldoende bewezen effect op de gezondheid: vis, yoghurt, melk, kaas, gevogelte en eieren. Kies ook hier voor de weinig of niet-bewerkte variant.
Oranje
Dit zijn voedingsmiddelen van dierlijke of plantaardige oorsprong die mogelijk een ongunstig effect hebben op de gezondheid: rood vlees, boter, kokos- en palmolie (vetstoffen rijk aan verzadigde vetzuren). Deze producten bevatten wel nog enkele nuttige voedingsstoffen, bijv. ijzer in rood vlees, vetoplosbare vitaminen in boter.
Rood: de restgroep
Een vierde, rode categorie staat los van de driehoek. Dat zijn sterk of ultrabewerkte producten waaraan heel wat suiker, vet en/of zout is toegevoegd en waarvan het ongunstige gezondheidseffect werd aangetoond. Ze kunnen van dierlijke of plantaardige oorsprong zijn: bereide vleeswaren, frisdrank, alcohol, snoep, gebak, snacks, fastfood, … En ze zijn overbodig in een gezond voedingspatroon. Probeer ze dus niet te vaak en niet te veel te eten.
De voedingsdriehoek: blijf in balans
Voor een gezond voedingspatroon eet je het best vooral zaken uit de bovenste groepen. En beperk je producten uit de rode bol zoveel mogelijk. Dat komt zowel jouw gezondheid als het milieu ten goede. Benieuwd naar meer? Duik dan in de voedingsmiddelenfiches.
In de figuur zie je een beperkt aantal herkenbare voorbeelden – in weinig of niet-bewerkte variant. Afgeleide producten (zoals fruitsap, gesuikerde yoghurt, …) komen hier niet aan bod, maar je leest er wél over in de fiches .
Voedingsmiddelen binnen de voedingsdriehoek
Ontdek hier de details per voedingsmiddel en voedingsmiddelengroep uit de voedingsdriehoek. Sommige voedingsmiddelen groepeerden we volgens de manier waarop je ze gebruikt, bijvoorbeeld dranken. Andere bespreken we apart op basis van hun eigenschappen (vlees versus vis versus eieren versus peulvruchten, …). We geven je telkens een beschrijving van hun effect op je gezondheid, volgens wat vandaag bekend is. En informeren je over welke producten je binnen een bepaalde groep het best kiest, hoe je kan afwisselen en wat je beter links laat liggen. Hierbij focussen we op kwaliteit, maar geven we ook richtlijnen rond frequentie en consumptiehoeveelheden.
Naast gezondheidsadvies rijken we ook handvaten aan om je consumptie te verduurzamen, bv door voedselverspilling en overconsumptie tegen te gaan. Daarnaast vind je per fiche relevante info rond voedselveiligheid, een korte samenvatting over de mate waarin we het product in kwestie vandaag consumeren en enkele veelgestelde vragen.
Bron: https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek/de-voedingsdriehoek-uit-de-doeken