Skip to main content

Pinda-allergie voorkomen? 'Geef kinderen al heel jong pinda's'

Als je wilt voorkomen dat je kinderen allergisch worden voor pinda's, moet je ze al op hele jonge leeftijd voedsel met pinda's geven. Dat staat in een nieuwe richtlijn, die sinds gisteren geldt in Amerika.

"Stom hè? Ik vind het gewoon lekker", zei Petje Pitamientje in de bekende tv-commercial over pindakaas uit de jaren tachtig. Maar hoe lekker je pindakaas en pinda's ook kunt vinden, een kleine hoeveelheid kan bij sommige mensen al zeer ernstige reacties geven. De pinda-allergie is één van de gevaarlijkste voedselallergieën en komt steeds vaker voor. 

Vanaf half jaar

In de Verenigde Staten wordt het aantal kinderen met een pinda-allergie inmiddels geschat op 2 procent. En uit angst voor de allergie geven veel ouders hun kinderen uit voorzorg sowieso maar geen pinda's. Fout, zegt de Amerikaanse gezondheidsdienst National Institutes of Health nu. Geen pinda's geven maakt het probleem alleen maar groter. 

De dienst heeft een nieuwe richtlijn opgesteld waarin staat dat ouders baby's al vanaf een half jaar oud voedsel met pinda's moeten geven. En dan in elk geval zo'n drie keer per week. De richtlijn is opgesteld na meerdere onderzoeken waaruit is gebleken dat voedsel met pinda's geven een allergie juist kan voorkomen, in plaats van veroorzaken. 

'Belangrijke stap'

Directeur Anthony Fauci van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases werkte mee aan de nieuwe richtlijn en noemt het 'een belangrijke stap vooruit'. Jarenlang adviseerden artsen ouders om kinderen tot hun derde vooral geen pinda's te geven. Dat hielp alleen niks en in 2008 werd dat advies geschrapt. Maar de angst voor pinda's bleef. 

"Wie een pinda-allergie heeft, moet steeds op z'n hoede zijn. Die allergie voorkomen kan levens verbeteren en zelfs redden en de kosten voor medische zorg verlagen", zegt Fauci. "Als deze adviezen worden nageleefd, kan dat in veel gevallen een pinda-allergie voorkomen."

De nieuwe richtlijn:

  • Baby's moeten voordat ze voedsel met pinda's krijgen, eerst ander vast voedsel kunnen eten. 
  • Baby's met een verhoogd risico (omdat ze bijvoorbeeld ernstige eczeem of een eiwitallergie hebben) moeten eerst onderzocht worden, om te beoordelen of ouders gewoon voedsel met pinda's kunnen geven, of dat dat de eerste keer beter in aanwezigheid van een dokter kan. 
  • Baby's met een gemiddeld risico (omdat ze bijvoorbeeld een lichte vorm van eczeem hebben) kunnen gewoon vanaf een half jaar oud voedsel met pinda's krijgen. 
  • De meeste baby's hebben een klein risico op een pinda-allergie en moeten tegelijk met ander vast voedsel vanaf een half jaar oud ook voedsel met pinda's krijgen. 
  • Om een pinda-allergie te voorkomen, moet voedsel met pinda's onderdeel zijn van het normale dieet en ongeveer drie keer per week worden gegeten. 

De hele richtlijn is hier te downloaden.

BRON: http://www.rtlnieuws.nl

 

Professioneel voedings- en dieetadvies op maat?