Skip to main content

Appendix blijkt toch belangrijker dan gedacht

Appendix

De appendix, het wormvormige uiteinde van de blindedarm, wordt doorgaans als overbodig beschouwd. Bij een ontsteking (appendicitis) wordt het orgaan meestal operatief verwijderd - het zou ons immers meer risico dan nut opleveren. Maar een nieuwe studie stelt dat de appendix wel eens belangrijker zou kunnen zijn dan gedacht.

Volgens professor Heather F. Smith van de Midwestern University in Arizona zou de appendix dienen als een opslagplaats voor goede darmbacteriën. Dat zijn bacteriën die de spijsvertering bevorderen en de balans in de darmen in evenwicht houden door slechte bacteriën te weren.

 

Haar onderzoeksteam verzamelde gegevens over 533 zoogdiersoorten die net als de mens een appendix hebben. Die data verwerkten de onderzoekers tot een genetische stamboom om na te gaan hoe de appendix zich doorheen de evolutie ontwikkeld heeft en waarom sommige diersoorten wel een appendix hebben en andere niet.

Immuunsysteem

Uit de studie blijkt dat de verschillende diersoorten de appendix onafhankelijk van elkaar ontwikkeld hebben. Wanneer de appendix eenmaal in een geslachtslijn was opgedoken, verdween hij nooit meer. Dat wijst er volgens de onderzoekers op dat de appendix waarschijnlijk een belangrijke functie heeft.

De wetenschappers weerleggen eerdere hypothesen die de appendix linken aan dieet- en omgevingsfactoren. Ze vonden geen verband met factoren als voeding, klimaat, sociaal gedrag en leefgebied. Wel stelden ze vast dat soorten met een appendix hogere concentraties van lymfoïd weefsel hebben in de blindedarm. Dat weefsel maakt deel uit van het immuunsysteem en behoedt het lichaam voor de invasie van microben via het spijsverteringskanaal.

Het weefsel stimuleert ook de groei van goede bacteriën. De onderzoekers vermoeden dan ook dat de appendix functioneert als een opslagplaats voor dit soort bacteriën. 

BRON: demorgen.be

Professioneel voedings- en dieetadvies op maat?